Ice Cream Sandwich (4.0) mi? Gingerbread (2.3) mi? [Karşılaştırma]

23 Eylül 2008’de ortaya çıkan Android 1.0 sürümünün ardında sadece birkaç yıl geçti ve şuan android kullanıcı sayısı 200 milyonun üzerinde olduğunu görüyoruz. Astro ve Benden de dahil olmak üzere Cupcake, Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread ve Honeycomb toplamda 200 milyon üstünde kullanıcı var. Biz bugün en çok kullanılan Android 2.3 sürümü olan Gingerbread ve Android 4.0 sürümü olan İce Cream Sandwich versiyonunu kıyaslayacağız.

UI (Kullanıcı Arayüzü)

Solda yer alan Ice Cream Sandwich ve sağdaki savaşçımız ise Gingerbread Android sürümleri her iki sürümde de birçok yenilik mevcut! İCS sürümde hermşey optimize edilmiş sağlıklı bir biçimde çalışmaktadır. Özellike Google arama launcher’ de her yerde anında basıp arama yapabiliyorsunuz bu güzel bir kısayol ve sayfa ve ara geçişlerin efektleri göze hitap edebiliyor. En önemlisi ise “Roboto” adında bir yazı fontu ilk kez android ics sürümü için yapıldı. Gingerbread’ın arayüzündende anlaşıldığı gibi galip olan İCS sürümüdür. Gingerbread yakın zamanda piyasada uzun kaldığı için şu an en çok kullanılan sürüm odur. İCS henüz piyasaya sürüldü ve halen bir çok cihaz ICS sürümünü resmi olmasada CM9 tabanlı kullanabiliyor yada kullanamıyor.

Bu font tamamen en başından Android 4.0 İCS sürümü için tasarlanmış ve inanın webde gezinirkende aynı font mesaj yazarkende aynı font her yerde aynı font kullanılıyor. Bu da bizim akıllı Android’i biraz daha göze hitap edip daha da cezbettiriyor. Gingerbread sürümünde ise önceki sürümlerden kalan font kullanılmıştır. Android İCS sürümünü fevkalade yapan benim gözümde sadece font değil okuyun ve görün daha neler neler var android 4 ics sürümünde.

Görev Yönetici, Widgetler ve Klasörler

Android işletim sisteminin en önemli ve anlamlı iki özelliği Görev yönetici ve Widgetler’in tarzı ve kullanışları göze hitap ediyor.

Son kullanmış olduğunuz bir programı home tuşu ile anasayfaya dönmek zorunda kaldınız yada başka birşey için o uygulamadan çıktınız. En güzel görev yönetici bu olması gerek çünkü home tuşuna basılı tutup görev yöneticisini açtığınız zaman sol tarafta resimdeki gibi bir ekran gelecek ve gitmek istediğinize dokunacak yada sonlandırmak istediğinizi sağa yada sola kaydırarak kapatacaksınız. Benim çok hoşuma gidiyor bu olay özellikle uygulamaları açık bırakıp daha sonra kaydırmak için sağa sola çekiyorum. 🙂

Not: Buradaki kaydırma özelliği gelişmiş tarayıcı dada yeni sayfa açıp başka bir sayfaya geçişte aynen bu sekmeler gibi sekmeler gelecek açık olan sayfa sekmeleri onlardan istediğini sağa sola kaydırarak kapatabiliyorsun.

Onun dışında kullanıcılar sağdaki resimdeki gibi widgetlerini istedikleri kadar küçültüp büyütebiliyor. Dahası Klasör oluşturmak için ana ekranda illa yeni klasör oluştur demekten ziyada bir uygulamayı alıp diğerinin üzerine tuttuğunuz zaman direk içine alıp klasör haline dönüşüyor. Çok güzel 🙂

Ağ Veri Yöneticisi

Veri yönetici sayesinde hangi uygulama ne kadar veri harcamış yada işiniz olmadığı zaman mobil veriyi devre dışı bırakmanıza olanak sağlamış ve hepsi bir kategori altında toplanmış. Cihaz üzerinde verilerin izlenmesi için google bize bu aracı inşa etmiş ve gerçekten her an her saniye izleyebilme olanağına sahip. Artı olarak günlere göre aylara göre hatta haftalara göre indirilen yada yüklenen verileri görebiliyorsunuz. Kotalı bir internet paketi kullanıyorsanız şayet bu sizin için bir artı değil 1000+ niteliğindedir. Veri bilgisi almak hiç bu kadar kolay olmamıştı. Zaman aralığını siz belirleyin 1GB’dan sonra internet otomatik devre dışı kalmasını istiyorsanız ICS Android 4.0 sürümünü kullanmanız gerekir. Cihazınız uygunsa kuruluma kurun! Şayet değilse ICS sürümlü bir Nexus yada galaxy S2 alın yada başka cihaz!

Paylaşma

Sosyal paylaşımlar hayatımızı devralmış durumda ve biz her yerden bu sosyal paylaşımlara bakmak zorunda kalıyoruz çünkü hayatımız bir parçası haline gelmiş. 🙂 Özellikle İCS sürümü paylaşım konusunda iyi dizayn edilmiş.

Android 2.3 Gingerbread’ ın kişi listesi (rehberi) görünüş itibariyle sıkıcı olduğu biliniyordu. Oysa Android 4.0’la Google kendini affettirdi. Çünkü rehberdeki kişilerinize eklenen fotoğraflar ile kendini ön plana çıkardı ve aynı zamanda rehberde sık kullandığınız kişiler’e yıldız koyarak onları ayrı bir sayfadaymış gibi büyük profil resimleri ile karşımıza çıkardı.  Büyük bir profil resmi, telefon numaraları, adresler ve hesapları, durum güncellemeleri, olaylar ve entegre edilmiş sosyal ağlarına bağlanmak için yeni bir düğme de dahil olmak üzere zengin profil bilgileri sunan bir rehber geliştirdi.

Diyelim yanınızda bir arkadaşınız var ve ondan bir bilgiyi, veriyi vs. bişeyi almak istiyorsunuz bunu Gingerbread’ lı bir telefonla yapmak istediğinizde mail gönderir yada bluetoothu açardınız vs.. vs.. Ama bunu Android 4 İCS sürümünde NFC özelliği ile sadece tek dokunuşla bir birine vurarak alıp verebilirsiniz. 🙂 Bu açık kaynak kodlu ve her gün geliştirilmektedir.

Kamera ve Video

Kamera ayarları dışarının bilgisine göre kendi kendine bi hal alıyor ve size en güzel görüntüyü yakalamanıza olanak sağlıyor. Kamera için ayarların şatafatı olsun kamera çekerken büyük gözlü yada büyük dudaklı gibi efektlerinde içinde bulunduğu bir kamera uygulaması var. Bu kamera uygulaması sayesinde siyah beyaz gibi efektlerde yer almaktadır. Gerçekten Android 4.0 İCS sürümü kamerası olsun kolay kullanımı olsun basit yapısı ve ihtişamlı görsellikleriyle sizleri büyülüyor. Dahası Kamera uygulaması ile GTALK ile video sohbet edebiliyorsunuz. Dahası çekilen bir video yada fotoğrafı anında paylaşmak için size imkan sunuyor. İki saat galeride resmi aramadan direkt gönderebiliyorsunuz. İster E-posta ile ister direkt Facebook’a istersenizde yüklü olan paylaşım sunan başka bir uygulamaya gönderebiliyorsunuz. Her şey çok güzel gereksiz bir şey yok!

Birileri telefonunuzu kurcalarken canınız mı sıkılıyor. Sadece beni görünce cihaz açılsın yoksa açılmasın mı diyorsunuz? İşte en büyük bomba şimdi patlıyor İCS sürümü yüz tanıma kilidi ile sizden başkası telefonunuza dokunamayacak nasıl olsa sadece sizi tanıyan telefonunuz bi başkası tarafından kullanılamayacak! İşte gözünü sevdiğim İCS sürümü gerçekten sadece bu uygulama sayesindede benim gözümde 1 numara!

ICS’den Diğer Hediyeler

WİFİ Direct: Akıllı telefonunuzdaki bir videoyu yada başka bir veriyi wifi üzerinden paylaşabileceksiniz. Uyumlu pek çok model var. Siz direk wifi üzerinden çalışan yazıcılar ile ilişkilendirip yazılarınızı dökümanlarınızı vs. aktarıp yazdırabilirsiniz.

Bluetooth Sağlık Cihaz Profili (HDP): başka üçüncü parti uygulama geliştiricileri bazı yardımıyla hastane, spor merkezleri, evler, ve kablosuz tıbbi cihazlar ve sensörler bağlantı için izin verecektir.

Geliştiriciler: Şimdi Anahtar Android 3.x geliştirici özellikleri, telefonlar için.

Çekirdek UI:

  • Fragments ve içerik yükleyiciler
  • Resizeable ana ekran widget’ları zengin bildirimleri
  • Çoklu seçim, sürükle-bırak, panodan
  • Geliştirilmiş ekran desteği
  • API
  • Donanım-hızlandırılmış 2D grafik özellikleri vs…
Grafik ve animasyon:
  • Özellik tabanlı animasyon
  • Renderscript 3D grafikler

Medya ve bağlanabilirlik:

  • HTTP canlı akış
  • Bluetooth A2DP ve HSP cihazlar ile etkileşim
  • RTP için destek
  • MTP / PTP dosya transferi
  • DRM çerçeve
  • Klavye girişi, fare, gamepad, joystick girişleri vs..
Girişim:
  • Tam cihaz şifreleme
  • Şifrelenmiş depolama ve şifreler için DPM politikaları

Video Karşılaştırması

Biz burada az da olsa Android 4’ün üstünlüklerinden bahsettik siz dahası için buradaki linke tıklayın ama unutmayınki yabancı kaynaklı olmaktadır.

İlginizi Çekebilir

Download Microkey Stock Rom

11 Şubat 2020'de güncellendi Bu sayfada, tüm Microkey Akıllı Telefonlar ve Tabletler için Microkey Stock …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir